Кулинарен блог - първо впечатление

публикация от 15:57 ,

Чинии с десерти Започнах този блог, за да мога да свикна със системата на Блогър (Блогспот). Много кулинарни блогъри имат блог тук и използват всякакви уиджети/инструменти/хакове/настройки/плъгини или както и да се наричат, за да направят блогът си по-атрактивен. За съжаление, понякога се стига до крайности и онези от Вас, които следят кулинарните блогове у нас, знаят за какво говоря.
Естествено, не всеки може да си позволи собствен домейн, хостинг и уеб-програмисти, които да му направят сайт, но добрият вкус е безплатен.


Изберете семпъл и красив темплейт – няма нужда от претрупаност със снимки на храна, още снимки на храна и за всеки случай – снимки на храна (говоря за „рамката“ на блога, не за съдържанието му). Ясно е, че това е кулинарен блог, заглавието и подзаглавието го казват (ще стане дума и за тях). Има много уебсайтове, предлагащи безплатни темплейти за Вашия блог. Акцентирайте върху собствения си стил и предпочитания – изберете темплейт, който да Ви харесва и да Ви пасва, но оставете на дизайнерите на темплейти да комбинират цветовете и да подредят елементите (освен ако самите Вие не сте дизайнер).

В повечето случаи не е добра идея да слагате огромна картинка в началото [header, заглавка] (или поне би било добре да й измислите подходящо описание от гледна точка на Оптимизация на сайта за търсачки (SEO)). Нека изображенията на храната, която снимате и публикувате с рецептите, говорят сами за себе си. Изображението в хедъра трябва да представи Вас и Вашето послание към читателите на блога. Представете си, че посетителят отваря рецепта за веган бонбони, а най-отгоре (както на всяка страница от съответния блог) се мъдри свинско печено по хайдушки – ето това се нарича вътрешно противоречие.

Подберете впечатляващи заглавие и подзаглавие за Вашия блог, защото това е първото, което ще прочетат посетителите Ви. Проявете стила си, попитайте приятели, определете целите си и ги въплътете в заглавието. Има една интересна история за това как групата Metallica избрала името си: приятел на Ларс Улрих [барабанист и основател на Metallica] дошъл при него с предложения за име на собствената си група. Ларс ги прочел, харесал много едно от тях - Metallica - и посъветвал приятеля си да избере друго име. После го помолил да му позволи да използва Metallica.
Винаги съм се възхищавал на имена като "Храна за мойте канибали". Просто и ясно. Човек не очаква, а и как да има при това заглавие, рецепти за веган сарми или постна шкембе чорба. Името на блога е важно за самите Вас, но и за посетителите и за това, което могат да очакват, че ще намерят във вашия сайт. Не ограничавайте креативността си и очакванията на читателите си с твърде конкретни заглавия като Ginger Cookies или Мъфини и кексчета – и в двата посочени случая очакванията са това да бъдат блогове за десерти, сладки и тестени изделия. Сходен проблем можете да имате с имена, които нямат нищо общо с тематиката на блога или блогъра, например „Горски мъх“ или „Кокошарник“. Кулинарният Ви блог трябва да носи разбираемо или лесно за асоцииране с храна име. В противен случай вероятно предавате на новите, а и на съществуващите си посетители, които не познават добре блога, погрешно послание. Според мен заглавия като „Вълшебства в кухнята“, „На вкусен път с Татяна“ и „Супичка - пътеводител на новака в кухнята“ са страхотни - уникални, кулинарни и ангажиращи.

Отделете достатъчно време, за да разучите своята блог система (в случая Блогър) и да направите блога си възможно най-привлекателен. По подразбиране всички притурки (въобще интерфейса на български е изключително комичен), придатъци и пристройки са активирани и, когато го стартирате, блогът Ви свети във всички цветове на дъгата и прелива от функционалност, повечето - напълно ненужна. В някакъв бъдещ момент ще разберете кое за какво служи, но за начало можете да изключите повечето и да карате семпло. Можете да експериментирате, като променяте разни неща и виждате дали Ви харесва или не. Важното е да сте внимателни и да направите backup (на български - резервно копие) на текущите си настройки, за да можете да ги възстановите, ако нещо се обърка. Ето тук можете да прочетете съвети какви настройки в blogger са подходящи за кулинарни блогове.

Зная, че много от написаното звучи императивно, но дори да не Ви се вярва, съвсем малко неща са необходими, за да стане блогът Ви по-привлекателен и посещавам. Сигурен съм, че онези, които отдавна имат блогове, също могат да споделят добри практики, но занаят не се учи, а се краде, така че едва ли ще го направят доброволно! Затова ние ще се опитаме да Ви предадем това, което сме научили и откраднали от интернет и други блогъри, за да върви цялата ни общност напред!
Съзнавам, че използвам примери с реално съществуващи блогове, затова уточнявам, че споделеното мнение за имената им е лично мое и, въпреки вътрешния коректив, който ми е Ильо при създаването на този текст, е възможно той да не споделя възгледите ми за определени заглавия на блогове.

Иво

Може да Ви допадне и...

0 коментара