Кулинарен блог - рецептите

публикация от 16:08 ,

Ще продължа да Ви представям своята гледна точка за кулинарните блогове. До момента обсъдихме първото впечатление, което създава блогът Ви - заглавие, подзаглавие, тема (темплейт). В продължението ще поговорим за съдържанието и неговото оформление. Двете са еднакво важни, когато създавате кулинарен блог и успешните блогове са балансирана комбинация от двете.

Всеки блогър има собствен стил както в готвенето, така и в представянето на рецептите. Някои от вас предпочитат да споделят само рецептите си, други включват своите мисли и конкретни случки, събития или нещо, което ги е впечатлило. Няма грешен или правилен начин за водене на личен блог, но е хубаво да се търси оптимален баланс между кулинарните и некулинарните теми в един пост, като се ръководите от мисълта, че все пак създавате кулинарно съдържание. Ако имате желание да споделите емоция или случка би било по-удачно да имате отделна секция за това, например: "Новини", "Пътеписи", "Кухненски хитрини", "Проекти" и т.н. Добре би било стилът да бъде повече в изказа и съдържанието, отколкото във формата на рецептите – все пак пишете кулинарен блог, нали? Тук може би нагазваме в дълбокото блато на избора на тема, но няма да се опитваме да прекрачваме границата – говорим си за кулинарни блогове и оставаме в тази тематика, каквото и да става. Ако искате да споделяте философски откровения, Ви е нужна поне отделна секция, а защо не – отделен блог за това. Добър пример е блогът Цветно..... с Пепеляшка, където има секции Да ви е сладко с Пепеляшка, Пътувай с Пепеляшка, Цветя, поезия и още нещо и Красива България. Така читателите знаят къде какво ги очаква.

Илиян беше на почивка това лято и две седмици аз индексирах рецептите, които виждате в Блоговодител. Беше много интересно преживяване, понякога – доста забавно. Особено ме впечатлиха заглавията на рецептите. Попаднах на рецепти без заглавие, рецепти със заглавие на чужди езици, рецепти със заглавие на български, последвано от заглавие на чужд език [за езика ще има отделно уточнение], на рецепти със заглавие като "Лятна вкусотия за плажа", "Ден за празнуване с лятна торта" и разни други неща, за които не можех да реша дали са кулинарни рецепти или произведения на изкуството; преди това Ильо ми беше показал рецептата "Гърдичките на снахата", която обожавам да давам за пример (моля, нека авторът не ми се сърди; все още избухвам в смях всеки път щом си спомня!). Когато избирате заглавие, преценете дали начинът на приготвяне може да влезе в него. После разберете дали ястието си има име в региона или държавата, от където произхожда. Установете основните съставки и им дайте първенство. Ако в рецептата има Вашият оригинален почерк, можете да покажете това на читателя. Така ще се родят заглавия като „Свинско на фурна по болярски с ориз басмати – импровизация“ , „Капама в гювеч със заешко, агнешко и пилешко месо“ или „Предястие от печен патладжан и сирене“. Ако сте добавили нетрадиционен продукт – рекламирайте го, например „Какаова торта с боб“.

Когато готвите рецепта от друг блог, е задължително да посочите източника си. Ако възнамерявате да сготвите рецептата точно както сте я прочели [макар тогава да няма много смисъл да я публикувате в своя блог], споменете другия блогър, най-добре с хипервръзка (линк) към оригиналната публикация, отдавайки му по този начин дължимото уважение. Честно е и искате другите да правят същото с вашия блог, нали? А за да Ви харесват колегите, слагайте в линка заглавието на рецептата, както е в оригинал - това е важно от гледна точка на подобряване на рейтинга в търсачките. Можете да напишете "оригиналната рецепта от тук" (както повечето правят), но е по-полезно за нейното популяризиране да посочите заглавието: "Оригиналната рецепта за Свински джолан с кисело зеле, кървавица, манатарки и сини сливи видях в Блога...".

Винаги прочитайте публикацията си още веднъж от началото до края, преди да го публикувате. Или дори помолете приятел или член на семейството да го прочете. Мислите ни понякога изглеждат последователни, свързани и забавни по време на писане. При повторен прочит може да откриете, че нещо, което сте искали да кажете липсва или мисълта Ви се е накъсала, а понякога дори – загубила. Цялостният прочит ще Ви осигури обратна връзка за пълнотата, свързаността и относимостта на съдържанието, може да откриете неволни грешки или да подобрите структурата на самата публикация.

Структурирайте добре съдържанието си. Не само Гугъл, но и Вашите посетители искат заглавие, подзаглавие, необходими продукти, начин на приготвяне, изображения сред описанието. Естествено е да споделяте мислите и емоциите си, но не забравяйте, че някой ще се опита да сготви това, което описвате. Докато индексирах рецепти, попаднах на това описание за приготвяне на Винен кебап. Отнема време човек да разбере кои продукти са му нужни. Много хора нямат това време и (тъй като преди да стане Ваш почитател, често човек попада за пръв път в блога Ви през резултати от търсене в Гугъл) се пресягат към бутона Х или Назад, за да видят други рецепти в други блогове. Затова се връщам на проблема за аудиторията - ако искате да привличате нови посетители, трябва да ги убедите, че изживяването „кулинарен блог“, поднесено от Вас ще си струва времето. В това отношение имам и положителни примери: Безглутенови веган бисквитки с какаови зърна, банан и малини и Арабски палачинки с пълнеж. И двата блога споделят мисли, емоции, техники, но са структурирали рецептите отделно с време за приготвяне, порции, необходими продукти и т.н.

Когато готвя, за мен е важно какви и колко са необходимите продукти. Не е важно, че ми трябват 500 грама брашно за блата, 400 грама брашно за шоколадовия блат и 100 грама брашно за крема. Трябва да купя или да разполагам с един килограм брашно. В тази прекрасна рецепта за Шоколадова торта с яйчен крем и глазура Ganache, например, продуктите са разделени и след четене и доста смятане, установих, че ще ми трябват 150 грама + 125 грама + 1-2 супени лъжици захар, 75 грама + 65 грама + 1 супена лъжица масло и така нататък . В тази рецепта за Портокалова торта с прасковен маслен крем се казва, че ще ми трябват 170 грама захар и две супени лъжици захар. Колко грама захар е това? А колко ли супени лъжици общо? Или една чаша?! За да бъдете максимално полезни на читателите си, опишете всички необходими продукти общо в един списък, най-добре в мерни единици на разфасовката в магазина (грама захар, кофички мляко, милилитра олио), а после, в процеса на обяснение на рецептата, разделете съставките и ги измерете по начин, удобен за рецептата. Списъкът за пазаруване е изключително важен за всяка рецепта. Ако сложите в началото му „Необходими продукти:“, ще улесните посетителите си много, ще ги убедите в полезността на блога си и ще ги спечелите задълго.

Отново казвам, че привеждам примери със съществуващи блогове, без да искам да правя преценка за качеството на публикациите им. Целя да обърна внимание на възможните начини за привличане на повече посетители и  повишаването на полезността на кулинарното съдържание.

Иво

Може да Ви допадне и...

0 коментара