Кулинарен блог - как да настроим blogger

публикация от 17:56

Всички, които поддържат свой блог в Блогър, знаят, че има настройки, но въпреки преводът на български език, често не ги пипат - дали от нежелание и липса на време, дали от страх, че нещо може да се обърка. Ето няколко основни съвета как да настроите блога си така, че да бъде максимално откриваем и да повишите, доколкото е възможно, рейтингът си в търсачките.
Настройки -> Основни
  • Поверителност – Нека блогът Ви да се вижда от търсачките и да бъде добавен към индекса на блоговете в Блогспот [двете настройки да са на ДА]
  • HTTPS – Пренасочване към HTTPS да бъде включено. Рейтингът Ви в търсачките ще бъде по-висок, ако използвате защитена връзка с читателите си
  • Разрешения – ако повече от един човек ще списва блога или искате да си имате „редактор“, който да се грижи за „разкрасяването“ на текста или просто за добрия Ви изказ, тук е мястото да го поканите. Ако тя/той вече има регистрация в Блогър, напишете имейла, с който е регистриран/а, ако няма – поканете човека на имейла, който желае да използва за регистрация.
Настройки -> Публикации, коментари и споделяне
  • Публикации – изберете дали желаете на заглавната Ви страница да се визуализират брой публикации или публикации от последните дни и колко да бъдат те.
  • Коментари – от Местоположение на коментара можете да скриете коментарите към публикациите си и да не дадете възможност за добавяне на нови.
  • Чрез Кой може да коментира? избирате кой може да добавя коментар към публикациите Ви и как трябва да се идентифицира. Регистриран потребител или Потребител с профили в Гугъл са най-разумните варианти, Всички не е препоръчителен, защото машините за СПАМ само това и чакат :)
  • От Модериране на коментарите можете да зададете Винаги и да избирате дали да одобрите всеки отделен нов коментар. Опцията Никога не е препоръчителна.
Настройки -> Език и форматиране -> Часова зона - изберете часовата зона на София, за да могат читателите Ви правилно да бъдат уведомявани за новите Ви публикации

Настройки -> Предпочитания за търсене -> Грешки и пренасочване - добре е да зададете някакъв текст, който да се визуализира, когато някой натисне линк към Вашия сайт, но адресът не съществува или сте премахнали публикацията.

Настройки -> Други
  • Импортиране и създаване на резервно копие – периодично си правете резервни копия. Има много причини за това, но най-важната е, че каквото и да се случи с blogspot, съдържанието Ви е на сигурно място. Ако решите да преместите блога си или направите промяна, която се отрази на съдържанието, бързо можете да върнете всичко в изходно положение и да възстановите ценните си творения.
  • Емисия на сайта – това е т.нар. RSS Feed на сайта Ви. Чрез него читателите Ви могат да се информират когато публикуване нова рецепта, без да е нужно да посещават непрекъснато сайта Ви. Използва XML, за да създаде списък с актуалните Ви публикации. Тук трябва да кажем няколко неща:
  1. Когато създавате своите публикации, след първия или втория параграф, може би заедно с една картинка, натиснете бутона Вмъкване на преход към нова страница. Той не се отразява визуално на публикацията, освен като преход на нов ред, но е важен, защото се явява разделител на публикацията Ви, когато тя се визуализира в емисията на сайта. За по-ясна илюстрация отворете изображението вдясно. Бутонът е отбелязан на изображението с 1., а вмъкнатия преход към нова страница - с 2. Например тази емисия Емисията на нашия блог коренно се различава от тази на Блога на Стан. В нашата публикациите са кратки, придружени с изображение, след което текстът прекъсва и пише Прочетете още >>. Във втората присъстват целите публикации с картинки и много, много текст. Авторът не е използвал Вмъкване на преход към нова страница, затова в емисията на публикациите му се виждат целите статии. Основният минус е, че читателят няма нужда да посети блога Ви, за да прочете статията – той я чете още тук, съответно блогът Ви пропуска едно посещение и числото на посетителите не нараства толкова бързо, колкото би могло. А искате ли, особено в началото на блога си, да губите трафик?!
  2. Същото се отнася и за заглавната Ви страница. По подразбиране тя показва брой най-нови публикации, които сте настроили в Настройки -> Публикации, коментари и споделяне -> Публикации. Ако сте си избрали Вмъкване на преход към нова страница, на заглавната ще се визуализира само част от тези публикации и линка Прочетете още >>. Така, за да прочетат цялата Ви най-нова публикация, посетителите ще трябва да заредят още една страница, а това е добре за посещаемостта на Вашия блог.
Така че, вмъквайте Преходи към нова страница, а после редактирайте тази опция.
  • Променете Разрешаване на емисия на блога на По избор, съответно Емисия с публикациите в блога да бъде на до прехода на нова страница, а Емисията за коментари за всяка публикация е по избор, но аз препоръчвам Съкратени. Всичко това води до увеличаване на посещаемостта на Вашия сайт. 
  • Google Анализ - Ако имате регистрация в Google Analytics и знаете как да го използвате, можете да вмъкнете своето Analytics ID, което изглежда като UA-123456789-1, в полето Идент. № на уеб собствеността в Google Анализ. Този код директно свързва блога Ви с акаунта в Analytics, без да се налага да добавяте сложен JavaScript към блога си, което само по себе си не е лесна задача.
 Настройки -> Потребителски настройки
  • Общи - оттук можете да промените потребителския си профил и данните, които виждат Вашите читатели за Вас.
  • Аз лично предпочитам да настроя Език в blogger.com на английски, защото половината терминология въобще не я разбирам на български. Но последното е въпрос на вкус. 
Мисля, че посочените по-горе настройки, са оптимални. Ако откриете друго - пишете ми и ще коментираме възможностите!

Иво

Може да Ви допадне и...

0 коментара