Кулинарен блог - публикациите

публикация от 11:33 , , ,

Не бива да забравяме, че създаваме съдържание за интернет. При писането на книги е различно, при правенето на видео – също, но писането на уеб-съдържание е специфично. Вниманието на потребителя се задържа, ако нещо го грабне, ако не – просто „бяга“ към следващия сайт, предлагащ сходно съдържание. Искаме рецептите му да бъдат „възможни“, човек да ги приготви в домашни условия и да се поздрави за добрата работа.
По тази причина би било добре да дадете ясни инструкции на хората какво ще им трябва, колко време ще отнеме (можете да отделите времето за подготовка от самото готвене), колко порции ще се получат, каква степен на трудност (по ваша собствена скала) има съответното ястие и как точно се приготвя. Не ме разбирайте погрешно - в никакъв случай не предлагам да публикувате само рецептата, просто предлагам, когато стигнете до нея, съдържанието й да е удобно и полезно. [За напреднали] Ресурсите на Гугъл за разработчици и стандартите на http://schema.org предлагат различни схеми за структуриране на рецепти. Това са XML и структурирани данни, които да са удобни за търсачките и за посетителите (при добра визуализация), но на тях съм посветил отделна публикация. За момента можете да се придържате към следната опростена схема:
  • Необходими продукти [обобщен списък на всички продукти];
  • Начин на приготвяне [ако се касае за рецепта с повишена трудност или характерни особености, можете да покажете снимки от различните етапи на приготвянето заедно с текста. Дори да са малки, за да не пречат на визията Ви, отварянето им в по-голям прозорец ще даде възможност на читателя да вникне по-добре в начина на приготвяне. Ето пример за снимки от всеки етап: Патладжан - ветрило с домати и моцарела];
След това (а защо не и преди това) можете да посочите
  • Брой порции;
  • Време за приготвяне;
  • Степен на трудност;
  • Обработка на продуктите [печене, варене, пържене, грил, комбиниран и т.н.];
  • Калорийна стойност на една порция.

Ето един добър пример с отделени Необходими продукти и Начин на приготвяне: Паста Трофи с шам фъстък, бекон и сметана. В тази рецепта за Сладоледено руло Стефани има цялата необходима информация, за да реша наемам ли се с този шедьовър или ми е нужно нещо по-лесно.
Естествено, бъдете креативни, споделяйте своите мисли и емоции, спомени и преживявания. Във втори епозид на Тайните на вашата храна (The Secrets of Your Food), за който вече писах, смесването на вкусове, миризми и емоционалната реакция на храната са основна тема. Предизвикайте силна емоционална реакция към своята рецепта! Но когато човек е вече ангажиран и си каже "Това ще го приготвя!", го улеснете максимално. Така ще имате благодарни посетители, които ще се връщат в блога Ви отново и отново!

Иво

Може да Ви допадне и...

0 коментара